Logo Connect Assuradeuren warning icon Schade melden

Met een internationaal verzekeringsbewijs kunt u in het buitenland aantonen dat uw motorrijtuig verzekerd is. Voorheen stond dit bewijs bekend als 'de groene kaart', naar de kleur waarop het afgedrukt was. Tegenwoordig mag dit op wit papier. Op het verzekeringsbewijs vindt u ook allerlei praktische informatie, zoals de telefoonnummers die u kunt bellen bij een ongeval, pech of diefstal. Het is handig, maar niet overal verplicht om de groene kaart bij u te hebben. 

In Nederland is de groene kaart voor uw voertuig, aanhanger en caravan niet verplicht. U moet wel kunnen aantonen dat u verzekerd bent.
In bepaalde landen bent u nog wel verplicht om een internationaal verzekeringsbewijs op papier bij u te hebben.
Check voordat u met vakantie gaat of dat in het land van uw vakantiebestemming geldt, of voor een land waar u doorheen rijdt om uw bestemming te bereiken.
Check ook even de geldigheid van het bewijs dat u bij uw voertuigpapieren bewaart.
Heeft u alleen een digitale bewijs? Neem dan tijdig contact op met ons of met uw adviseur. Dan krijgt u z.s.m. een originele versie op papier toegestuurd.

Gaat u met uw caravan naar het buitenland? 
In sommige landen, zoals Duitsland, KroatiĆ«, Polen en Spanje heeft u een apart internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) nodig voor de caravan of aanhanger als die zwaarder is dan 750 kilogram. U vraagt het bewijs voor de caravan of aanhanger aan bij de verzekeraar van het 'trekkende voertuig'. Dat is dus de verzekeraar van de auto waarmee u de caravan of aanhanger trekt. 

Let op: 
Sinds 1 juni 2023 is de groene kaart niet meer geldig in Rusland en in Wit-Rusland (Belarus). Bestuurders van motorrijtuigen zijn dan niet meer verzekerd in deze landen. Als reden geeft de Council of Bureaux aan dat het betalingsverkeer moeilijk is geworden door de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland.